wtorek, 21 lutego 2017

Ciasta z warzywami, czyli brownie z burakami

Wreszcie udało mi się na chwilę usiąść, więc podrzucam Wam przepis na brownies z burakami, którymi ostatnio się chwaliłam. Burak świetnie nadaje się do ciast czekoladowych, bo sprawia, że są wilgotne i mięciutkie, wiórki kokosowe są natomiast  idealną posypką.





Składniki:

Ciasto
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady (74%), posiekanej
200 g drobnego cukru pudru
3 duże jajka
150 g mąki pszennej lub pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g ugotowanych buraków (niesolonych), obranych i startych na najmniejszych oczkach - ja kupuję już ugotowane buraki w Lidlu

Polewa
50 g czekolady
łyżka masła

Posypka
pięć łyżek wiórków kokosowych
kilka łyżek soku z buraków

1. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
2. W garnku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, na małym ogniu mieszając doprowadzić do powstania czekoladowego sosu. Lekko przestudzić.
3. Do miski wbić jajka, dodać cukier puder. Wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, do lekkiego roztrzepania jajek. Następnie dodać sos czekoladowy. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników. 
4. Na koniec wmieszać starte buraczki.
 5. Formę o wymiarach 18 x 28 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę.
6. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut. 
7. W małym garnuszku rozpuścić czekoladę z łyżką masła, przestudzić i polać ciasto. 
8. Posypać wiórkami kokosowymi, które wcześniej wymieszano z sokiem z buraków i włożono na 10 minut na papierze do pieczenia w osobnej blaszce do piekarnika, w którym piekło się ciasto.

Uwaga! Brownie są bardzo kaloryczne, dlatego warto pokroić ciasto na małe kawałki. 
Mi wyszły 32 ciasteczka. 
1 ciastko to około 175 kalorii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz