Składniki:
Ciasto
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady (74%), posiekanej
200 g drobnego cukru pudru
3 duże jajka
150 g mąki pszennej lub pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g ugotowanych buraków (niesolonych), obranych i startych na najmniejszych oczkach - ja kupuję już ugotowane buraki w Lidlu
Polewa
50 g czekolady
łyżka masła
Posypka
pięć łyżek wiórków kokosowych
kilka łyżek soku z buraków
1. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
2. W garnku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, na małym ogniu mieszając doprowadzić do powstania czekoladowego sosu. Lekko przestudzić.
3. Do miski wbić jajka, dodać
cukier puder. Wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, do lekkiego roztrzepania
jajek. Następnie dodać sos czekoladowy. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i
wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników.
4. Na koniec
wmieszać starte buraczki.
5. Formę o wymiarach 18 x 28 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę.
6. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut.
7. W małym garnuszku rozpuścić czekoladę z łyżką masła, przestudzić i polać ciasto.
8. Posypać wiórkami kokosowymi, które wcześniej wymieszano z sokiem z buraków i włożono na 10 minut na papierze do pieczenia w osobnej blaszce do piekarnika, w którym piekło się ciasto.
Uwaga! Brownie są bardzo kaloryczne, dlatego warto pokroić ciasto na małe kawałki.
Mi wyszły 32 ciasteczka.
1 ciastko to około 175 kalorii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz